Skip to main content

Ziektebeelden

Scoliose

Scoliose is een zijwaartse kromming van de wervelkolom, die vaak een "S"- of "C"-vorm heeft. Deze aandoening kan op elke leeftijd ontstaan, maar wordt meestal gediagnosticeerd tijdens de groeispurt in de adolescentie. Scoliose kan variëren van mild tot ernstig en kan in sommige gevallen leiden tot beperkingen in beweging en ademhaling.

Oorzaak

Er zijn veel oorzaken van scoliose, zoals een vervormde wervelkolom bij de geboorte, genetische omstandigheden, neuromusculaire aandoeningen en ongelijke lengtes van de ledenmaten. De overgrote meerderheid van de gevallen van scoliose bij nietvolwassenen zijn idiopathisch. De term “idiopathisch” betekent dat er geen gekende oorzaak is. De meeste gevallen van idiopathische scoliose worden vastgesteld bij mensen die voor het overige gezond zijn.

Veranderingen in de wervelkolom van een volwassene door slijtage kunnen scoliose veroorzaken.

Scoliose die zich op jonge leeftijd vormt, wordt soms pas op latere leeftijd opgemerkt en behandeld.

Symptomen

Bij niet-volwassenen zijn de belangrijkste symptomen een ongebruikelijke houding of een opvallende kromming van de wervelkolom. Ernstige gevallen kunnen de mobiliteit en andere functies beperken.

Naast de veranderingen in de romp en de lichaamshouding, kan ook pijn optreden, vooral bij oudere patiënten.

Diagnose

Een fysiek onderzoek en evaluatie van de röntgenfoto's van de wervelkolom zijn typische manieren om het bestaan en de graad van de scoliose te achterhalen.

Behandeling

Er moeten verschillende variabelen in beschouwing worden genomen om de meest geschikte behandelingsoptie te bepalen.

De aanwezigheid van pijn is één grote factor waarmee rekening moet worden gehouden. Functionele beperkingen zijn een andere bekommernis.